Touw stootwil... Wat is dat?!

Een touw stootwil of -fender is een stoot kussen, dat geheel of gedeeltelijk gemaakt is van touw.

De touw stootwil dient om de kinetische energie van een afmerend schip op te vangen. Daarmee wordt schade aan een schip of de afmeer constructie te voorkomen.”

In andere woorden: een touw stootwil – ook wel fender genoemd – beschermt de buitenkant van je boot bij het aanleggen. In tegenstelling tot vroeger, zijn Tegenwoordig zijn fenders of stootwillen meestal gewoon van kunststof gemaakt. Maar vroeger werden ze van touw gemaakt!


Moderne stootwillen en fenders

Tegenwoordig worden stootwillen gemaakt van kunststof. Daardoor zijn ze gevuld met lucht gevuld en kunnen op worden geblazen met behulp van een ventiel en een pomp. Ze zijn meestal zwart, blauw of wit van kleur. Hoewel ze heel functioneel zijn, zijn de fenders van tegenwoordig lang niet meer zo mooi als vroeger. Jammer als je een prachtige boot hebt!

Gelukkig heeft Nautiqo hier iets op gevonden. Nee hebben de ultieme eigenschappen van de traditionele en moderne stootwil gecombineerd! Onze moderne touw stootwil heeft een lichte, sterke kunststof fender aan de binnenkant en een prachtige handgeknoopte touw laag aan de buitenkant! Dit complete product beschermt je boot én zorgt voor een stijlvolle look, die past bij je kabelaring, indrukwekkende houten romp, of spiegelend zwarte laklaag! Lees hier alles over de voordelen van de touwfender anno 2018.

bekijk onze touw fenders!
touw stootwil... Wat is dat? - touwfenders van Nautiqo
traditionele touw stootwil

De geschiedenis van de klassieke touw stootwil

Vroeger werden stootwillen gemaakt van rest touw. Oude touwen, met kleine beschadigingen of zwakke plekken, konden niet meer veilig gebruikt worden om bijvoorbeeld boten aan te leggen, omdat er een grote kans was dat het touw dan zou breken. In plaats daarvan werd een manier bedacht om het voor andere doeleinden te gebruiken.

Een belangrijke manier waarop touw werd hergebruikt, was het knopen van stootwillen of fenders. Het rest touw werd dan door de bemanning verwerkt tot traditionele geknoopte stootwillen, die ook wel ‘aanvaar zakken’ of ‘kurkenzakken’ werden genoemd.

Tijdverdrijf voor zeelui

Naast het beschermen van het schip en het hergebruiken van oude lijnen had de geknoopte fender nog en derde functie. Op lange tochten waren zeevaarders vaak eenzaam en verveeld. De avonden en nachten waren donker en saai en vaak moest er weken gewacht worden op wind, of de juiste stroming.

In wind luwe dagen en weken was het verwerken van (rest)touw een welkom tijdverdrijf en voor sommige zeevaarders een ‘hobby’. Naast fenders of stootwillen werden ook objecten gedecoreerd, zoals delen van de boot, kruiken, bellenkoorden, handvatten van messen of gereedschappen. Deze objecten werden in havens geruild tegen goederen of diensten. Daardoor zijn dit soort objecten over de hele wereld verspreid.

lees hier meer over fenders

Ga naar de winkel voor ons uitgebreide assortiment!