Storys

We ontmoetten Serge tijdens de Hiswa tentoonstelling 2017 in de RAI in Amsterdam. Dit is de plek waar de winnaar van de ABBA award zijn zelfgebouwde boot voor het eerst ten toon stelt. De Nederlandse boot bouw school schrijft jaarlijks een wedstrijd uit voor ‘de beste amateur zelfbouw boot’. Uiteindelijk was het Serge Dierick die er met deze mooie prijs vandoor ging in de categorie van schepen boven de 5 meter.

Waarom koos Serge voor een zelfbouw boot? Serge had nog nooit een boot gebouwd, maar is engineer en project manager van beroep en draait zijn hand daarmee niet om voor een mooi doe het zelf project. Deze keer was hij op zoek naar een echte uitdaging en kwam zo op het idee om zelf een kano te bouwen. Omdat zijn vrouw en kinderen een plekje aan boord eisten, werd het project al snel groter en ontstond het idee om een echte boot te bouwen.

De standaard ontwerpen die hij online vond hadden niet de detaillering en afwerking die Serge zelf voor ogen had en hij speelde met het idee om een eigen ontwerp te maken. Uiteindelijk ontwierp Serge de boot zelf, waarbij hij de constructie en de vorm van de romp baseerde op die van een ‘Whitehall’.

Na vele uren rekenen, tekenen en ontwerpen in autocad Kwan Dierick tot zijn uiteindelijke ontwerp. Vanwege de complexiteit van het bouw project leerde Serge enorm veel over het bouwen van boten. Het hout dat hij gebruikte voor de romp van het schip kwam allemaal van een boom. Er werd zelfs een stoom oven gebouwd om het hout in de juiste vorm te dwingen.

Een klassieke houten boot heeft een set handgeknoopte fenders nodig!
Nadat Serge zijn overwinning had behaald kwam hij naar ons toe om het goede nieuws te delen en zijn eigen set fenders te bestellen. Ze zijn de kroon op zijn werk. We zijn super enthousiast over de prachtige boot die Serge heeft gebouwd en zijn trots op het mooie plekje dat hij voor zijn fenders heeft gecreeerd. Mooi detail!

Gefeliciteerd Serge, geniet van je creatie!

Als je ook geïnteresseerd bent in het bouwen van een eigen boot, of als je je in wilt schrijven voor de wedstrijd, neem dan een kijkje op de website van de boot bouw school. www.bootbouwschool.nl

Leave a Reply